Slide 1 Slide 2 Slide 2

EDUKACIJA

 1. Tečaj iz arborikulture 2013.: "Prosudba i dijagnostika stabala"
  Predviđeni tečaj Prosudbe i dijagnostike stabala neće se moći održati zbog premalog broja prijavljenih sudionika. Novi termin održavanja tečaja predviđen je za prvo tromjesečje 2014. godine, te će biti uskoro objavljen na web stranici.
  Zahvaljujemo se na razumijevanju!
 2. Tečaj za Europen Tree Worker ETW - Najava
 3. Tečaj za recertifikaciju ETW
 4. Tečaj za penjača užetom 2013.
Snimka certificiranog tree workera (arborist)

CILJEVI UDRUGE

 • okupljanje stručnjakaka i svih zainteresiranih za područje arborikulture, te obavljanje edukacije organiziranjem seminara i praktičnih vježbi
 • unaprijeđivanje njege stabala u urbanim prostorima
 • potaknuti istraživanja u urbanom šumarstvu
 • poboljšanje zaštite na radu pri njezi stabala
 • poboljšanje gospodarenja javnim zelenilom
 • ostvarivanje suradnje i razmjena stručnih iskustava sa sličnim udrugama u Europi
Saznaj više
Slide

SURAĐIVAČKE INSTITUCIJE

 • Zagrebački Holding - Zrinjevac d.o.o.
 • STABLOSAN d.o.o
 • Grad Zagreb - Gradsko poglavarstvo
 • Hrvatski Šumarski Institut
 • ZELENILO KARLOVAC d.o.o.
 • Švenda i sinovi d.o.o.
 • Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije
 • Hrvatske šume
 • Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Hrvatska Udruga za Arborikulturu

HUA Logo

Hrvatska udruga za arborikulturu (HUA) je osnovana 1. svibnja 2003. na Brijunima u namjeri da okupi stručnjake i sve zainteresirane za područje arborikulture, obavlja edukaciju organiziranjem seminara i praktičnih vježbi sa ciljem da: unaprijedi njegu stabala u urbanim prostorima, potakne istraživanja u urbanom šumarstvu, poboljša zaštitu na radu pri njezi stabala, poboljša gospodarenje javnim zelenilom, ostvari suradnju i razmjenu stručnih, iskustava sa sličnim udrugama u Europi i svijetu, te da uskladi hrvatske sa europskim normama.

Saznaj više

ODRŽAN 1. HRVTASKI STRUČNI SKUP O URBANOM ŠUMARSTVU, OSIJEK,2019.
Za zelenu budućnost gradova

Images

U petak, 15.studenog,2019.g. u atriju Arheološkog muzeja u Osijeku, održan je 1.hrvatski stručni skup o urbanom šumarstvu koji su organizirali Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Grad Osijek i poduzeće Hrvatske šume d.o.o. Zagreb uz pomoć slijedećih suorganizatora: Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Zagrebački holding podružnica Zrinjevac, Osječko-baranjska županija, Akademija šumarskih znanosti, Hrvatski šumarski institut, Hrvatsko šumarsko društvo i Hrvatska udruga za arborikulturu.

Saznaj višeKomentari (0)

MEĐUNARODNI SKUP O ARBORIKULTURI U DUBROVNIKU

Images

U Dubrovniku je 7. i 8. 11. 2019. godine održan međunarodni skup o arborikulturi u organizaciji Hrvatske udruge za arborikulturu. Skup je održan usporedno i u suradnji sa JU rezervat Lokrum (Public Institution "Special Reserve of forest vegetation Island Lokrum") u sklopu proslave 70 godina rezervata.
U dvorani Sveučilišta u Dubrovniku okupilo se 160 sudionika i stručnjaka različitih područja koji su u jutarnjem dijelu sudjelovali na predavanjima o rezultatima znanstvenih istraživanja provedenih na otoku i podmorju otoka Lokruma. U popodnevnim satima održana su predavanja iz područja arborikulture koji je započeo predavanjem Dane Karcher, predstavnica Upravnog odbora međunarodne udruge za arborikulturu (International Society of Arboriculture - ISA) prezentacijom o arborikulturi u SAD-u i svijetu.

Saznaj višeKomentari (0)

MEĐUNARODNI SKUP U DUBROVNIKU
++ besplatan javni prijevoz za sudionike skupa ++

Images

Najava i sadržaj skupa u Dubrovniku 7. i 8. studenog 2019., pod nalovima "Arborikultura - izazovi nove struke u Hrvatskoj" i
"Otok Lokrum: Od znanstvenih spoznaja do upravljanja zaštićenim područjem". Organizatori skupa su Hrvatska udruga za arborikultutra, Javna ustanova Rezervat Lokrum u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku

Saznaj višeKomentari (2)

HRVATSKI KANDIDAT ZA EUROPSKO STABLO GODINE 2020.

Images

U tijeku je glasovanje za izbor Hrvatskog stabla 2019.godine koje će biti predstavnik Republike Hrvatske u odabiru Europskog stabla 2020.g. Do 15.rujna, 2019.g. možete se odlučiti za jednog od šest slijedećih kandidata: Ginko (Ginkgo biloba L.) iz Daruvara (Bjelovarsko-bilogorska županija); Hrast lužnjak (Quercus robur L.) iz prašume Prašnik (Stara Gradiška, Brodsko-posavska županija); Bijela murva (Morus alba L.) iz Brtonigle (Istarska županija); Hrast kitnjak (Quercus petraea (Matt.) Liebl.) iz Vojakovačkog Osijeka (Koprivničko-križevačka županija); Velelisna lipa (Tilia grandifolia Ehrh.) iz Visokog (Varaždinska županija) te Hrast lužnjak (Quercus robur L.) iz park-šume Maksimir (Grad Zagreb).

Saznaj višeKomentari (0)

Jarebika (Sorbus aucuparia L.): važnost, uzgoj i uporaba

Images

Poštovane kolegice i kolege, pozivamo Vas na svečanu promociju Sveučilišne znanstvene knjige o jarebici pod naslovom: „Jarebika (Sorbus aucuparia L.): važnost, uzgoj i uporaba“, autora doc. dr. sc. Damira Drvodelića, prof. dr. sc. Tomislava Jemrića i prof. dr. sc. Milana Oršanića. Ovo je prva znanstvena monografija u svijetu koja se sustavno bavi isključivo ovom zaboravljenom a korisnom i uresnom zavičajnom vrstom naših šuma. Promocija će s održati u četvrtak 13.06.2019. godine u 12:00 sati na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (veliki amfiteatar, prizemlje, ulaz na glavnu portu žute zgrade).

Saznaj višeKomentari (0)

MEDUNAC U BRELIMA I DALJE ŽIVI

Images

Još samo rijetki se sjećaju olujne noći 11.ožujka,2012.g. kada je stari hrast medunac (Quercus pubescens Villd.) nakon 400 godina prkošenja buri pokleknuo pod njezinim orkanskim udarima. Da ne bi u potpunosti otišao u zaborav pobrinuo se kolega Milan Žgela,dipl.ing.šum. koji je iz krošnji izvaljenog stabla uzeo plemke i proizveo klonske sadnice. Uz potporu Hrvatske udruge za arborikulturu (HUA) i Turističke zajednice Brela, 13.travnja,2019.g. posađena je školovana sadnica koja je genetički istovjetna matičnom stablu.

Saznaj višeKomentari (0)

EUROPSKI PRIRUČNIK ZA OREZIVANJE STABALA

Cijena priručnika 20,00 kn. Narudžbe možete uputiti putem kontakt obrasca.

RJEČNIK ARBORIKULTURNIH POJMOVA

Cijena priručnika 140,00 kn. Narudžbe možete uputiti putem kontakt obrasca.

Postavite nam pitanje

Postavite nam pitanje vezano uz arborikulturu ili srodno tome

DA LI MOŽEMO PROGNOZIRATI KADA ĆE SE STABLO PRELOMITI ILI IZVALITI?

Korištenjem osnovnih vizualnih metoda i arborikulturnih instrumenata se može sa određenom sigurnošću procijeniti rizik od loma ili izvale stabla.

DA LI SE LOMOVI I IZVALE STABALA DOGAĐAJU SAMO KAO VIŠA SILA ODNOSNO KOD EKSTREMNIH VREMENSKIH UVJETA?

Ne, stabla čije su dijelovi drva natruli i truli se mogu odlomiti i kod normalnih vremenskih uvjeta i posljedica su promjene svojstava drva.

ŠTO JE CILJ OREZIVANJA STABLA?

Cilj je rezidbom oblikovati zdrava i estetski zanimljiva stabla stabilne krošnje i karakterističnog oblika svojstvenog obrađenoj vrsti ( što je moguće više zadržati prirodan oblik).

ŠTO SU OSNOVNI PRINCIPI ARBORIKULTURE?

Stablo se tijekom vremena razvija, te zahtjeva njegu za vrijeme brzog rasta u mladosti njega se fokusira na razvoj dobre strukture i održavanje dobre okolišne kondicije tijekom vremena njega se mijenja u cilju podržavnja rasta stabilne strukture njega stabla je dugotrajan proces – slabog intenziteta drveće je uglavnom dugovječnopromjene izazvane našim radovima (presadnjom, orezivanjem i dr.) mogu biti stresni čimbenici programi njege koje provodimo trebali bi minimizirati promjene oko stabla radovi na stablima trebaju biti malog intenziteta i kroz duže razdoblje dobro stablo i njega stabla starta s kvalitetnom biljkom- nema substitucije za kvalitetnu biljku

O ČEMU TREBA VODITI BRIGU KOD SADNJE STABALA?

Napraviti plitku široku jamu sa grubim (ne zaglađenim) stranicama Kod zatrpavanja jame ne dodavati organski materijal Korjenov busen postaviti na zdravicu-matično tlo koje nije obrađivano Koristiti organski malč Orezivanje obavljati samo po potrebi Sidrenje isključivo po potrebi Sadnju obaviti u kasnu jesen ili rano proljeće

Baza pitanja