Slide 1 Slide 2 Slide 2

20 godina Hrvatske udruge za arborikulturu

Svečana proslava 20. godišnjice rada Hrvatske udruge za Arborikulturu održana je 31. ožujka 2023. u Jastrebarskom. Uvodni govor o povijesti i radu udruge održala je predsjednica Gordana Purgar. Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Jastrebarskog gdin Zvonimir Novosel koji je istaknuo uspjehe Jastrebarskog u krajobraznom uređenju grada, obnovi i revitalizaciji perivoja Erdody te pozvao na suradnju sa udrugom.

Hrvatska udruga za arborikulturu je utemeljena na stručno-znanstvenom dobrovoljnom radu. Udrugu čine članovi koji se bave djelatnostima vezanim za arborikulturu, očuvanje potencijala prirodnih resursa i čovjekova okoliša. Ciljevi Udruge su da unaprijedi njegu stabala u urbanim prostorima, osigura što bolju zaštitu na radu pri njezi stabala i potakne znanstvena istraživanja. Isto tako cilj je suradnja i razmjena iskustava sa sličnim udrugama u Europskoj uniji i u svijetu. Poseban zadatak je povezivanje sa svim ustanovama, odnosno tvrtkama koje brinu o gradskom zelenilu u svim gradovima u Hrvatskoj.

Glavni zadatak udruge je postići status zakonom priznate i organizirane profesije za njegu stabala i drugih poslova vezanih za arborikulturu kao i uključivanje odgojno obrazovnih, gospodarskih, zaštitnih i radnih djelatnosti na tom polju u društvu na prostoru Republike Hrvatske.

Vodstvo udruge zahvalilo je na dugogodišnjoj podršci Komori inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Zagrebačkom Holdingu, podružnici Zrinjevac, Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije, komunalnim tvrtkama Zelenilo d.o.o. iz Karlovca, Parkovi d.o.o. iz Varaždina, Nasadi d.o.o. iz Zadra, kao i javnim ustanovama za gospodarenje zaštićenim objektima prirode iz Krapine, Karlovca i Brijuna koje su upućivale svoje djelatnike na stručne tečajeve. Njima se pridružilo i nekoliko privatnih tvrtki.

U sklopu proslave dodijeljene su Povelje i Zahvalnice zaslužnim članovima.

Pošalji komentar