Slide 1 Slide 2 Slide 2

MEĐUNARODNO SAVJETOVANJE „STABLA U GRADOVIMA- SIGURNOST, ZAŠTITA I NJEGA“

images

U Rovinju je 10. i 11. svibnja pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske održano međunarodno savjetovanje pod temom Stabla u gradovima – sigurnost, zaštita i njega. Organizator savjetovanja bila je Hrvatska udruga za arborikulturu (HUA), koja je ovim savjetovanjem obilježila svoju desetu godišnjicu djelovanja. Odaziv stručnjaka na savjetovanje bio je veći od očekivanog – 93 stručnjaka iz gotovo svih većih gradova Hrvatske Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Vinkovaca, Varaždina, Karlovca, Siska, Koprivnice, Virovitice, Pule. Savjetovanju su prisustvovali i stručnjaci iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije te dva pozvana predavača, Alessandro Pestalozza iz Italije i Bodo Siegertiz Njemačke. Podijeljen je Europski priručnik za orezivanje stabala kojeg je na hrvatski jezik prevela grupa autora Vinko Paulić, Tomislav Vitković i Nikola Lacković. Nakon otvaranja skupu se obratio gradonačelnik Grada Rovinja Giovanni Sponza naglasivši kako je Rovinj grad u kojemu je svijest o zaštiti ukupnih prirodnih resursa na vrlo visokoj razini, te da je temeljni postulat djelovanja gradske politike očuvati i oplemeniti prirodne resurse i takve ih predati budućim generacijama. Jedan od pokazatelja daje Rovinj uspješan u toj misiji je primitak tkz. turističkog Oskara 2013. godine zbog očuvanja i valorizacije kulturne i prirodne baštine u funkciji turizma.

Nakon uvodnih govora uslijedila su vrlo zanimljiva i raznovrsna predavanja na engleskom i hrvatskom jeziku čije sažetke možete prnači na ovoj stranici.. Zaključci skupa jesu da je potrebno organizirati okrugle stolove i rasprave u koje bi trebalo uključiti pravnike i osiguravajuća društva, da je potrebno nastaviti sa edukacijom, informirati javnost i podizati svijest o važnosti urbanog zelenila, poticati suradnju u regiji te ujednačiti stručne pojmove i metodike procjene stabala.

Drugog dana skupa, u subotu 11. svibnja u park – šumi Zlatni rt demonstrirana je praktična primjena dijagnostičkih instrumenata i orezivanja stabala. Za demonstraciju je odabrana skupina stoljetnih himalajskih cedrova sađenih u rasporedu zvijezde. Nažalost, kiša je skratila prezentaciju praktične primjene arbotoma, rezistografa i arboradiksa njemačke tvrtke Rinntech. Sudionici skupa mogli su vidjeti kako se pomoću arbotoma dobiva poprečni presjek debla na željenoj visini na kojem se može iščitati zdravstveno stanje drva temeljem brzine prolaska valova zvuka kroz drvo, odnosno je li je i u kojoj mjeri drvo napadnuto sa truleži. Izradom više poprečnih presjeka može se izraditi 3D model debla. Rezistografom se također mjeri stanje, odnosno kvaliteta drva, ali na osnovu otpora kojeg drvo pruža prilikom bušenja vrlo tankim svrdlom. Arboradiksom se u kombinaciji sa arbotomom može detektirati korijenje drveća promjera već od 2 centimetara, što je posebno zanimljivo kod građevinskih radova kopanja u blizini vrijednih stabala, jer se ovakvom detekcijom može izbjeći oštećivanje korijenovog sustava.

U popodnevnim satima u subotu uslijedio je izlet u Nacionalni park Brijuni, mjesto osnivanja Hrvatske udruge za arborikulturu 2003. godine.

Uspješnoj organizaciji skupa doprinijeli su mnogobrojni sponzori i partneri skupa: Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski šumarski institut Jastrebarsko, Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatske šume d.o.o., Zagrebački holding - Zrinjevac, Zelenilo d.o.o. Karlovac, Stablosan d.o.o., Švenda i sinovi d.o.o., Husqvarna d.o.o., Nacionalni park Brijuni, Maistra d.d. Rovinj, Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja. Ovaj uspješno organiziran skup predstavlja pozitivni pomak u arborikulturi Hrvatske, ali i nalaže jasno definiranje uloge šumarske struke u tom segmentu urbanog šumarstva.


Christian Gallo i Milan Pernek


Galerija fotografija

Slike sa savjetovanja možete pogledati u izborniku Aktivnosti pod stavkom "Kronologija aktivnosti".

Prilozi

  • PDF verziju, popis sponzora, program predavanja i popis prezentacija možete preuzeti ovdje
  • Sažetke svih radova možete preuzeti ovdje
    • Komentari (1)

      • John Doe

        jovic1971@hotmail.com - 12.06.2013 10:59

        Poštovani, 23. maja. prisustovali smo međunarodnom savjetovanju u Rovinju, koje je održano pod Vašim pokroviteljstvom. Iz razloga što nismo imali kune kotizaciju smo uplatili u euru (120,00 eura), blok broj 1, račun broj 3. Kako je u pitanju službeno putovanje račune jedino možemo pravdati u vašoj valuti (kunama). Stoga Vas molimo ukoliko Vama ne predstavlja problem, da nam račun napravite u kunama i pošaljete na sledeću adresu: Jović Goran Skupština opštine Teslić Karađorđeva br.6 74270 teslić Bosna i Hercegovina Drugarski pozdrav iz Teslića

      Pošalji komentar