Slide 1 Slide 2 Slide 2

HUA kod Predsjednika RH prof.dr.sc. Ive Josipovića

Dana 10. rujna 2013. godine predstavnici Hrvatske udruge za arborikulturu sastali su se sa Predsjednikom Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ivom Josipovićem i njegovih suradnicima, u Uredu predsjednika, Pantovčak 241, Zagreb. HUA-e su predstavljali Gordana Purgar, Milan Pernek, Tomislav Vitković, Viktor Lochert, Vinko Paulić.

Nakon svečanog dočeka i protokolarnog fotografiranja, predstavnici su Predsjedniku RH uručili poklone, a uručeno mu je i „Gupčeva lipa“ - poklon Hrvatskog šumarskog instituta.

Na sastanku je izaslanstvo HUA-e informiralo Predsjednika RH o održanom skupu u Rovinju 10. i 11. svibnja 2013. godine kojim se obilježila deseta godišnjica djelovanja udruge. Napomenuto je kako je odaziv stručnjaka na savjetovanju bio veći od očekivanog, te su još jednom upućene zahvale Predsjedniku na podršci i pokroviteljstvu.

Također je izaslanstvo Predsjednika informiralo o deset godina djelovanja HUA te aktivnostima Udruge pri čemu je naglašena suradnja sa licenciranom školom za arborikulturu iz Njemačke (Nürnberger Baumschule) sa kojom je organizirano nekoliko tečaja iz područja arborikulture, unutar čega i certificiran „Tree Worker“ tečaj.

Naglašeno je kako u Hrvatskoj nema organizirane struke u području arborikulture, što znači da se sa stablima u gradovima bave ljudi sa nedovoljnim znanjima o biologiji, fiziologiji i njezi stabala što je često uzrokom velikih problema kao što je: loše stanje krošanja, gubitak estetske funkcije, nepotrebne sječe stoljetnih stabala, lomovi grana ili čitavog stabla, što nadalje može biti opasno po materijalna dobra i ljudske živote.

Istaknuto je mišljene kako će tih negativnih efekata biti sve više iz razloga što su stabla diljem parkova u Hrvatskoj dosegla dimenzije i starost, kada im treba posebna njega, a problemi su se zbog neadekvatne njege nagomilali.

Kako je struka priznata u EU, a u SAD-u ima najdužu tradiciju, istaknuto je kako se i Hrvatska mora priključiti tim tokovima te bolje organizirati struku. Za to je potrebna pomoć pravne struke. Predsjednik se složio da se struka mora organizirati, a kao pravnik je izrazio kako struka mora raditi na pravilniku, a da ga pravnici tek trebaju tehnički doraditi.

Ostalo je otvoreno pitanje iz kojih zakona bi trebali proizaći pravilnici te koje ministarstvo ima nadležnost. Suradnici Predsjednika ponudili su pomoć u tom dijelu.

Svjesni specifičnosti problema, Udruga će i dalje organizirati aktivnosti u povećanju svijesti problema, priznavanju struke i profesije te će se Predsjedniku obratiti za podršku.


Predstavnici su nakon sastanka i kratkom šetnjom po park šumi u krugu rezidencije zaključili da je posjet Predsjedniku bio vrlo koristan te da je postignut napredak prema zajedničkom cilju, ali i da ima puno posla pred nama.

Galerija slika

Predstavnici HUA-e sa Prdsjednikom RH Ivom Josipovićem
Poklon „Gupčeva lipa“
Razgovor o budućnosti arborikulture u Hrvatskoj

Pošalji komentar