Slide 1 Slide 2 Slide 2

Sažetak sa skupa u Vinkovcima

Prethodno uspješno organizirani međunarodni skup o arborikulturi "Dugoročne prednosti ispravne i stručne njege stabala u gradovima" (Split, 11. – 12. rujan 2015. godine) i studijsko putovanje u Nürnberg i Frankfurt (20. – 22. svibanj 2016. godine) potaknuli su Hrvatsku udrugu za arborikulturu da zajedno sa Hrvatskim šumarskim institutom organizira i potakne raspravu o aktualnom stanju, viziji i budućnosti arborikulture na području Hrvatske. "Arborikultura u Hrvatskoj – aktualno stanje, vizija i budućnost" je naziv međunarodnog skupa koji je održan u Vinkovcima od 2. – 3. lipnja 2017. godine. Prvi predavač je bila dr.sc. Dinka Matošević koja je održala predavanje s temom "Invazivni štetni organizmi-prijetnja urbanom drvenastom raslinju" u kojem je približila njihov utjecaj na urbana područja. Također pojasnila je da se od 2016. godine prema direktivi EU prate organizmi s A1, A2 i Alert liste EPPO-a. Nakon toga, dr.sc. Jaroslav Kolarik prezentirao je nacionalni certifikacijski sustav za radove u arborikulturi iz Republike Češke (predavanje: "National certification system in the Czech Republic"), a uz to predstavio je i web portal (https://www.checktrees.com). Cilj ovog portala je kreirati bazu podataka o stablima, koja omogućava da što djelotvornije i razumnije se upravlja stablima u različitim urbanim sredinama (predavanje: "Tree inventory in 21-st century"). Dr.sc. Vinko Paulić je u kratkom predavanju pojasnio koje su metode procjene korištene za platane u Trstenom, te kako su pomoću njih propisane mjere sanacije. Član Hrvatske udruge za arborikulturu Marko Švenda je kratkim filmom "Drvo i ja" približio opseg posla same sanaciji platana u Trstenom. S obzirom na spriječenost dr.sc. Tomislava Dubravca, prezentaciju pojmovnika u ime Hrvatskog šumarskog instituta je odradio Matej Turk, mag.ing.silv., te prof.dr.sc. Mirza Dautbašić sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu. Bitno je napomenuti, da je na kraju prvog dana skupa Hrvatska udruga za arborikulturu na čelu s dr.sc. Milanom Pernekom donijela zaključak kojim ohrabruje i potiče sve zainteresirane, a posebice arboriste, da pokrenu proces izrade nacionalnog sustava certificiranja arborikulturnih radova, a sve dobronamjerne institucije nadležne za pravnu i stručnu validnost ovog procesa, da savjetuju i pripomognu u ostvarenju tog cilja. Idućeg dana 03.06.2017. uslijedio je izlet u Spačvanski bazen koji je vodio Mladen Šimunić iz UŠP Vinkovci. Prvo se krenulo na područje posebnog rezervata šumske vegetacije "Lože" koji je vodio Robert Licht, dipl.ing.šum. iz IC Vinkovci Hrvatskog šumarskog instituta. Nakon toga izlet je nastavljen posjetom Šumarskog muzeja u Bošnjacima kojim nas je proveo Antun Leaković dipl.ing.šum.

Hrvatska udruga za arborikulturu ovim putem zahvaljuje lokalnom organizatoru gospodinu Darku Posariću, na nesebičnom  uloženom trudu i vremenu, bez koje skup ne bi mogli uspješno održati.

Gospodinu Damiru Dekaniću, voditelju UŠP Vinkovci veliko hvala na svekolikoj podršci i pomoći oko organizacije skupa.

Veliko hvala našim stalnim pratiteljima i podršci Hrvatskoj komori inženjera šumarstva i drvne tehnologije i tvrtci Husqvarna iz Rakitja.

Fotografije sa skupa pogledajte ovdje.

Pošalji komentar