Slide 1 Slide 2 Slide 2

ODRŽAN 1. HRVATSKI STRUČNI SKUP O URBANOM ŠUMARSTVU, OSIJEK,2019.
Za zelenu budućnost gradova

U petak, 15.studenog,2019.g. u atriju Arheološkog muzeja u Osijeku, održan je 1.hrvatski stručni skup o urbanom šumarstvu koji su organizirali Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Grad Osijek i poduzeće Hrvatske šume d.o.o. Zagreb uz pomoć slijedećih suorganizatora: Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Zagrebački holding podružnica Zrinjevac, Osječko-baranjska županija, Akademija šumarskih znanosti, Hrvatski šumarski institut, Hrvatsko šumarsko društvo i Hrvatska udruga za arborikulturu.

Skup je otvorio prof. Ivica Tikvić, a uvodne govore su održali zamjenik gradonačelnika Boris Piližota u ime Grada Osijeka, Voditelj UŠP Osijek Vlado Jumić ispred poduzeća Hrvatske šume, akademik Igor Anić ispred Akademije šumarskih znanosti i Šumarskog fakulteta u Zagrebu, te u ime osječko-baranjske županije g-đa Silva Wendling.

Kroz 28 prezentacija u pet tematskih cjelina, znanstvenici i stručnjaci iz urbanoga šumarstva predstavili su svoje tvrtke, ustanove i institucije iz kojih dolaze i raspravljali o stanju urbanoga šumarstva u Hrvatskoj na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, kao i trendovima u urbanom šumarstvu u Europi i svijetu te o mogućnostima njegovog razvoja u Hrvatskoj. Sve prezentacije su objavljene u Zborniku prezentacija sa 1.hrvatskog stručnog skupa o urbanom šumarstvu koji će biti podijeljen gradovima i općinama u Republici Hrvatskoj i njihovim komunalnim poduzećima koja skrbe o urbanom zelenilu, kao i svim ostalim institucijama i ustanovama povezanim sa djelatnošću urbanog šumarstva.

Na stručnom skupu su sudjelovali i studenti Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sa preddiplomskoga studija Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša, koji su u sklopu svoje terenske nastave dan prije stručnoga skupa zajedno sa stručnjacima sa terena posadili jedan drvored u Osijeku i izvodili radove njege urbane šume, 72b odsjek u GJ “Darđanske šume“ koji imama status regionalnog parka. Potporu u svemu tome su im pružili i svjetski poznati sportaši iz Osijeka: gimnastičar Robert Seligman i veslač David Šain koji su ime se pridružili u sadnji sadnica klonova „Gupčeve“ lipe i hrasta lužnjaka iz prašume“Prašnik“.

Kao opći zaključak skupa se nameće spoznaja da su „klasično“ i „urbano“ šumarstvo dijelovi jedinstvene i nedjeljive cjeline u okviru šumarske obitelji koji se razlikuju samo u ciljevima gospodarenja te bi se zbog toga trebali nadopunjavati djelujući koordinirano na svim prostorima, gradskim i ruralnim, od pojedinačnih stabala do velikih šumskih područja.

Organizatori i svi sudionici skupa vjeruju u dalji uspješan razvoj urbanoga šumarstva u Hrvatskoj i da će slogan ZA ZELENU BUDUĆNOST GRADOVA kroz zajedničku suradnju svih zainteresiranih građana, struka i institucija doživjeti svoje ostvarenje.


PREUZMITE PDF: Program praktičnoga rada prije stručnoga skupa o urbanome šumarstvu OSIJEK 2019
PREUZMITE PDF: Program stručnoga skupa o urbanome šumarstvu OSIJEK 2019

GALERIJA FOTOGRAFIJA: otvori galeriju fotografija stručnog skupa >>

Pošalji komentar