Slide 1 Slide 2 Slide 2

Studijsko putovanje - Ljubljana rujan 2022.

U petak, 30. rujna 2022. godine, u ranim jutarnjim satima, otputovali smo na edukativni jednodnevni izlet u Ljubljanu gdje su nas dočekali domaćini, kolegica Lena Marion iz tvrtke Tisa te kolega Nejc Praznik iz javnog poduzeća Snaga. Imali smo prilike vidjeti i prokomentirati kako su riješili arborističke izazove, kao što su očuvanje zrelih stabala japanske trešnje presadnjom sa trase buduće prometnice na drugu slobodnu lokaciju u sklopu dvorišta Biotehničkog fakulteta.

Potom smo se uputili prema središtu Ljubljane gdje nam je prezentirana problematika ispreplitanja zaštićene kulturne i zaštićene prirodne vrijednosti, njege značajnog stabla stabla velelisne lipe sustavom sidrenja i popravljanja uvjeta u zoni korijena. Na novouređenom parku intervencijom arborista izmijenjen je projekt krajobraznog uređenja kako bi se očuvala veća zelena površina i time su spašena stabla obične breze. Vidjeli smo detrimentalne posljedice pogoršanja životnih uvjeta za zrelo stablo bukve nakon asfaltiranja površine u zoni korijena. Na poslijetku smo posjetili gradski park Tivoli koji u koji u kojem su potrebni stalni i redoviti zahvati održavanja stabala.

Arborikulturni izazovi svakodnevica su u Ljubljani, kao i u Hrvatskoj, no uz adekvatnu interdisciplinarnu suradnju moguće je doći do rješenja koja odgovaraju svima. U ovom svjetlu Ljubljana se pridružila popisu modernih i osvještenih gradova te propisala da se prilikom planiranja i izvođenja arhitektonskih i građevinskih projekata treba konzultirati aroriste. Uz nova saznanja iz struke, proširene vidike i načine poslovanja, iz Ljubljane smo se uputili prema doma obnovljeni novim poznanstvima, kontaktima i novom radnom inspiracijom.

Fotke sa putovanja možete pregledati ovdje

Pošalji komentar